Meedenken met elkaar is essentieel
De Notelaar heeft een medezeggenschapsraad (MR). De MR vergadert zo’n acht keer per jaar. De directeur is, indien gewenst, aanwezig bij de vergaderingen en de raad is als het ware een spiegel voor de directeur. De MR is het enige orgaan dat een wettelijke verhouding heeft met ons bestuur omdat het bij een aantal zaken instemmingsrecht heeft en bij een aantal zaken adviesrecht.
De MR vergadert veel over het beleid van de school, zij participeert bij sollicitatieprocedures en bespreekt de formatieplannen, jaarplanningen en bijv. financiële zaken van de school.
Ouders die vragen hebben kunnen afhankelijk van de aard van de vraag terecht bij teamleden, iemand van de directie of een MR-lid.
Mocht u contact op willen nemen met de MR kan dat via een e-mail.
Rechten
Om de MR haar werk te laten doen, heeft ze verschillende rechten. Allereerst is er het informatierecht: de directie moet de MR van alle relevante zaken op de hoogte houden. Daarnaast is er het instemmingsrecht, waarmee de MR over bepaalde onderwerpen al dan niet een bindend akkoord geeft. Tenslotte is er het adviesrecht, wat een niet-bindend akkoord betekent. Deze rechten zijn vastgelegd in de Wet Medezeggenschap Scholen (WMS) en het gemeentelijk MR-reglement.
De MR heeft instemmingsrecht bij veranderingen van onderwijskundige doelstellingen, schoolplan, schoolgids en wijzigingen in reglementen. Ook bij regels over veiligheid, gezondheid, welzijn en beleid rond ouders die ondersteunende werkzaamheden doen.
De personeelsgeleding heeft instemmingsrecht over bijna alle personele zaken, zoals verlof, salaris, formatie, nascholing, werktijden, taakbelasting en klachtenregeling.
De oudergeleding heeft instemmingsrecht over regelingen en besluiten die ouders en leerlingen raken, zoals wijziging van ouderbijdrage, besteding van gelden en voorzieningen voor leerlingen.
Over bijna alle overige onderwerpen heeft de MR adviesrecht.
Adviesrecht
Het adviesrecht houdt in dat het bevoegd gezag voorstellen op bepaalde beleidsterreinen ter advies aan de MR moet voorleggen. De MR mag met argumentatie advies geven. Het bevoegd gezag mag, met goede onderbouwing, hiervan afwijken. Bij geschillen kan de MR een klacht indienen bij de geschillencommissie.
Instemmingsrecht
Het instemmingsrecht houdt in dat voorstellen ter instemming aan de MR moeten worden voorgelegd. De MR mag beargumenteerd instemming onthouden. Bij verschil van mening kan het bevoegd gezag de kwestie aan de geschillencommissie voorleggen. Argumentatie speelt daarbij een belangrijke rol.

Ouderraad
De ouderraad bestaat uit ouders en draagt zorg voor de coördinatie en participatie van ouders aan activiteiten, zoals allerlei feesten, bibliotheek, praktische hulp etc. Een belangrijk middel hierbij is de vrijwillige ouderbijdrage. De ouderraad legt over de besteding van de ouderbijdrage verantwoording af aan de Medezeggenschapsraad. De penningmeester van de ouderraad beheert de gelden van de ouderbijdrage en de schoolreizen.
Ouderbijdrage
De vrijwillige ouderbijdrage wordt per jaar vastgesteld. Voor dit schooljaar is deze vastgesteld op 65 euro per kind per jaar. Voor de verschillende activiteiten die op school plaatsvinden, zijn er commissies gevormd. Hierin zitten teamleden en leden van de ouderraad. Zij bereiden de feesten en activiteiten samen voor.